och information för Almenäs koloniförening
uppdaterade 31/8 2024
1. Arrendet, 1200:- per lott 2024, ska vara insatt på föreningens bankgiro Swedbank 328-254 senast 28/2 varje år.
2. Efter styrelsemöte sätts aktuell information upp på anslagstavlorna när det finns sådan.
3. Vattnet samt toaletten öppnas i mitten av april och stängs i mitten av oktober varje år. Vattnet i kranarna är inte drickbart. Det kommer från Viskan. Du ska lämna toaletten i det skick du vill att den ska vara i när du kommer dit.
4. Det är förbjudet att vattna med spridare.
Det innebär att det är förbjudet att vattna i flera timmar utan att stänga av och ta bort sin slang från kranen och även att lägga slangen på marken och låta vattnet rinna medan man gör något annat. Det är förbjudet att låta en slang vara inkopplad eller att lämna vattnet på när man lämnar sin lott. Om man gör så drar det mycket el och sliter på pumparna. När man öppnar en av kranarna ska två vred öppnas. När man stänger av vattnet är det mycket viktigt att BÅDE det stora gamla, OCH DET NYA MINDRE BLÅ vredet stängs, även när man bara haft en slang inkopplad. Annars står kranarna och droppar och det sliter på både packningarna och pumparna.
5. Det är förbjudet att elda med alla slags virke. Enligt nya regler i Borås Stad är det inte längre tillåtet att elda trädgårdsavfall som pinnar, grenar eller torrt gräs.
6. Kolonilotterna skall hållas fria från ogräs och brukas omsorgsfullt. All odling ska ske med giftfria medel.Medlem ansvarar för att jord, gödningsmedel, frön, växter, kemikalier mm som tas in på området inte innebär någon risk för miljöskada eller att invasiva växter sprids.
7. Plantering och odling av träd och större växter ska ske så att dessa inte stör grannarnas odling eller kastar besvärande skuggor. Granar är inte tillåtna på lotterna.
8. Växtstöd som är enstaka pinnar eller störar eller mindre spaljéer är godkända. Rådgör med styrelsen om du vill sätta upp något som är större än så. Riktmärket är att ett växtstöd inte ska vara högre än de 140 cm som är tillåtet för vindskydd om det är bredare än bara en enstaka pinne. Avsikten är grannar inte ska störas. I tveksamma fall avgör styrelsen.
9. Ett vindskydd som är högre än 120 cm ska bestå av en, eller två sidor. De får inte vara dubbla eller ha någon typ av tak. Se även byggreglerna.
10. Kompostering av odlingsavfall ska ske på egen kolonilott. Varje medlem har ansvar för att sköta sin kompost så att den inte blir en olägenhet för grannar. T.ex måste man se till så att den inte blir ett tillhåll för sniglar.
11. Omgärdande staket och häck får ha en maxhöjd på 1,20 meter och ska vara enhetliga i sin utformning, gärna i harmoni med grannarnas. Tidigare uppsatta staket som är högre än 1,20 meter får vara kvar men vid ett byte av staket, gäller maxhöjd 1,20 meter. Detta innebär att ingenting som är högre än 1,20 m får sättas fast i staketet eller placeras närmare än 1,5 m in på lotten. Växter får naturligtvis vara högre så länge de inte stör grannar.
12. Innan en byggnad uppförs på kolonilott, skall en ritning först godkännas av styrelsen. Medlem ska ha skött och odlat sin lott helt enligt våra regler minst en hel säsong innan man får börja bygga. Styrelsen ansvarar för att ge bygglov och avgiften för ansökan ska betalas in på föreningens konto. Byggnadsarbetet får aldrig påbörjas innan ett skriftligt beslut erhållits. Bygglov på en lott gäller även om den aktuella byggnaden byts ut mot en annan eller byggs om. Ny ritning ska lämnas in till styrelsen utan ny avgift. Se byggreglerna för ytterligare information.
13. Byggnader, och annan byggnation som lådor, staket m.m, på lotter ska vara välskötta och byggnadsmaterial får inte lagras mer än under byggnation. Det åligger varje medlem att själv forsla bort allt avfall och skräp från sin lott. Det är inte tillåtet att på lotten förvara saker som inte används i odlingen säsong efter säsong. Se även byggnadsreglerna.
14. Redskap och maskiner skall förvaras i låda eller förrådsbyggnad, placerad på den egna kolonilotten.
15. Föreningens maskiner och redskap får bara användas på gemensamma ytor.
16. Gång mellan kolonilotter skall vara ansad och klippt, minimibredd 80 cm. Ansvaret för detta ligger på innehavarna av angränsande lotter. Om en gång börjar bli svår att gå på ellerklippa ska den jämnas ut. Gång mellan två kolonilotter med samma ägare kan uppodlas om det inte försvårar framkomligheten. Styrelsen avgör. Gång mellan kolonilott och föreningens staket ska vara minst 1,5 meter.
17. Befintliga vägar ska hållas körbara av medlemmarna på gemensamma arbetsdagar. Nya vägar och parkeringsplatser får inte anläggas utan markägaren Borås Stads tillstånd. Parkering inom området ska ske endast på planen vid containern.
18. Bilkörning inom området är förbjuden. Undantag gäller för utrycknings- och handikappfordon samt vid materialtransporter för av- eller pålastning. Alla vägar är avstängda för bilkörning 15/10 – 15/4 om marken är så mjuk så att vägen riskerar att skadas. Även under övrig tid ska vi avstå från att köra på vägarna om vi riskerar att skada dem.
19. Grindarna till området skall alltid vara låsta.
20. Samtliga medlemmar är skyldiga att delta i föreningens gemensamma arbetsuppgifter varje säsong.
21. Anläggning samt bärbuskar på gemensamma ytor ska godkännas av styrelsen och får nyttjas av alla medlemmar i föreningen.
22. Husdjur inom området skall hållas under uppsikt och kopplade och får inte lämnas kvar på området utan ägare.
23. Störande ljud i form av skällande hundar, hög volym på radio eller liknande får inte förekomma. Medlem ansvarar för sina gäster. Motordrivna redskap får inte användas före kl. 10 på lördagar och söndagar. Tänk också på att annat ihärdigt arbete kan störa dina grannar.
24. Studsmattor eller andra lekredskap som kan innebära störningar får inte finnas på lotterna. Mindre pooler är ok, rådgör med styrelsen om du är tveksam.
25. På bordet för växter som bortskänkes får inget annat än levande växter läggas. De ska antingen vara planterade i kruka eller på annat sätt vara försedda med vatten så att de inte vissnar. Om det någon lagt dit fortfarande är kvar efter en vecka måste man själv ta bort det.
26. Medlem ansvarar själv för skada som kan drabba dennes besökare eller annan tredje man på Området. Medlem ansvarar också för skada som hans eller hennes besökare kan förorsaka annan person eller egendom på Området. Föreningens sak- och ansvarsförsäkring täcker inte enskild medlems person eller egendom utan omfattar bara föreningens gemensamma byggnader och anläggningar
27. Allmänt gäller att det är medlemmen som ska sköta sin lott. Om medlem under mer än några veckor under säsongen inte kan sköta sin lott ska detta anmälas till styrelsen. Detta gäller t.ex om man åker på semester eller blir långvarigt sjuk. Medlem bör ordna så att någon annan klipper gräset både inne på lotten och gångarna runt lotten så att lotten hela tiden är välvårdad. Det är inte tillåtet att välja att vara borta större delen av säsongen. Vid sjukdom, eller andra tvingande omständigheter som gör att man har svårt att sköta sin lott en längreperiodgör styrelsen, efter att man anmält, en välvillig bedömning av situationen.
28. Om det uppstår en svårlöst diskussion om uthyrning, uppsägning eller regelbrott får den tas med hela styrelsen.
29. När en byggnad säljs och lotten som byggnaden står på hyrs ut till den nya ägaren ska den gamla och nya ägaren vara överens om vad som ska göras. Styrelsemedlem meddelar vad som måste göras. Detta avser både marken, byggnaden och andra byggnationer som t.ex staket innan den nya ägaren får bli medlem.